На празника на София 17 септември, Столичният общински съвет проведе

...
 На празника на София 17 септември, Столичният общински съвет проведе
Коментари Харесай

Щурците и балет Арабеск станаха почетни граждани на София

 На празника на София 17 септември, Столичният общински съвет организира своя тържествена сесия, на която награди почетните жители на София. „ Радвам се, че имам опция да връча оценките на хора, които със своя труд и своя гений са подкрепили духовното и материалното развиване на града ни ”, сподели ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.
Със званието „ Почетен жител на София “ бяха отличени Гийом Робер – консултант по съдействието и културната активността на посолството на Франция в България и шеф на Френския културен институт, Владимир Кисьов – някогашен ръководител на Софийския общински съвет. Проф. Васил Николов – заместник-председател на Българската академия на науките (БАН), Томас ван Орсхот – дипломат на Кралство Нидерландия в София от 2013 до 2017 година, Тимертай Избастин – дипломат на Република Казахстан в България от 2009 до 2017 година, Женски хор „ Христина Морфова “ при Народно читалище " Д-р Петър Берон “, който тази година частва своята 80-годишнина, балет „ Арабеск “, който тази година празнува своята 50-годишнина и именитата рок група „ Щурците “.

Значката на София Столичният общински съвет пък присъди на проф. Ива Петкова – началник на клиниката по офталмология в Александровска болница, както и на доктор Александър Оскар – доктор в клиниката по очни заболявания към Александровска болница и ръководител на организацията на евреите в България.

„ Това, което постигнахме в последните 10 години в София, демонстрира, че вървим в вярната посока. Вярвам, че може да продължим напред “, сподели кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет във връзка празника на града. Тя напомни, че София ще бъде столица на Европа след няколко месеца. „ Милиони очи ще бъдат вперени в нас. Милиони хора ще бъдат наши посетители. Това, което те ще видят, е това, което ние вършим и ще вършим. София е град на образованите хора, на нововъведенията. Вярвам, че никой от нас няма да работи против името на града ”, акцентира Фандъкова. Тя беше безапелационна, че не е елементарно градът да се показа почтено, само че „ имам вяра, че ще се оправим дружно. Разчитам, че в идващите месеци ще бъдем един тим, който показва града и България ”, сподели още столичният кмет.

Денят на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов е разгласен за празник с решение на Столичния общински съвет на 25 март 1992 година.
Със свободен вход през днешния ден работят парк-музей " Врана ", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей и археологическото равнище на базиликата " Света София ", както и Софийската градска художествена изложба.
В 11.30 на площада пред храма " Света София " бе отслужен церемониален водосвет с публична гала по издигане знамето на града.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР